Roffa Loves Sex


Roffa Loves Sex

SOA-centrum: vangnet dat wel erg vol begint te raken

De toeloop van bezoekers bij de soa-centra is zó gegroeid, dat ze strenger gaan selecteren.

De soa-klinieken in Nederland gaan bezoekers dit jaar strenger selecteren. Die strengere selectie is bedoeld om de soa-zorg efficiënter te maken en de kosten te drukken. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Bij de 26 soa-centra kunnen cliënten zich gratis en anoniem laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en hiv. Vanaf begin dit jaar is anonimiteit echter niet meer de enige geldige reden voor een consult. Cliënten moeten er een goede reden voor kunnen opgeven dat ze zich niet bij hun huisarts willen laten testen. Ook worden jongeren buiten de risicogroep voortaan alleen op chlamydia getest. Alleen als de uitslag van die test positief is (de cliënt heeft chlamydia), volgen alsnog tests op gonorroe, syfilis en hiv. Het moet de klinieken tijdsbesparing opleveren. Voor een chlamydia-test is immers alleen afname van urine nodig; voor andere soa’s en hiv moeten cliënten ook bloed laten afnemen. Uit de praktijk is gebleken dat jongeren zelden een andere soa hebben als ze niet ook chlamydia hebben.

Met de nieuwe richtlijnen beoogt het RIVM meer efficiëntie. “Je wilt natuurlijk vooral de mensen testen die een verhoogd risico lopen op soa’s en hiv”, zegt Marianne van der Sande van het RIVM. Daarom worden bezoekers buiten de risicogroepen zoveel mogelijk verwezen naar de huisarts. De bezoeker heeft dan geen klachten, bezoekt of is geen prostituee, heeft als man geen seks met andere mannen, is ouder dan 25 en niet afkomstig uit een land waar hiv veel voorkomt.

De strengere selectie is ook een bezuiniging. Bij een soa-test via de huisarts draait de zorgverzekering of de cliënt zelf op voor de kosten. Consulten en behandelingen bij de soa-klinieken zijn voor cliënten gratis. Dat wil zeggen: het Rijk betaalt.

Dat systeem kraakt nu onder het gewicht van het eigen succes. Het afgelopen decennium is de toeloop bij de soa-centra jaarlijks met ongeveer 10 procent gestegen. In de eerste helft van 2011 turfden de soa-centra samen 54.648 consulten, 9 procent meer dan in de eerste helft van 2010. Dat jaar was het aantal consulten al gestegen met 13 procent. Tegelijk steeg ook het percentage ‘gevonden’ soa’s, naar 14,4 procent begin 2011. Er werd vooral meer chlamydia, gonorroe en hiv gediagnosticeerd. Van der Sande: “De soa-centra zijn oorspronkelijk bedoeld als vangnetregeling voor wie niet bij de reguliere zorg terecht kan”, zegt Van der Sande. “Het is ‘harm reduction’, vergelijkbaar met de hulp aan drugsverslaafden. Met de nieuwe richtlijnen moet de zorg weer belanden bij de mensen voor wie ze bedoeld is.”

Bron


Trefwoorden: , , ,

Je kan niet regaegeren op dit bericht.