Roffa Loves veiligheid


Roffa Loves veiligheid

Zwaarder straffen jongeren valt slecht bij deskundigen

De jeugdcriminaliteit neemt af, uit onderzoek blijkt dat straffen niet helpt en het langdurig opsluiten van minderjarigen is niet effectief. Kamerleden kregen gisteren tijdens een hoorzitting met deskundigen vrijwel alleen munitie aangereikt om tegen het wetsvoorstel voor een adolescentenstrafrecht te stemmen. Volgende week debatteert de Kamer hierover met staatssecretaris Teeven (veiligheid en justitie).

De bewindsman wil criminele jongeren langer achter de tralies stoppen door de maximale duur van jeugddetentie op te hogen van 2 naar 4 jaar. Hij noemt het belang van een samenhangende strafrechtelijke aanpak van adolescenten ‘evident’ bij een blik op de criminaliteitscijfers. Zo blijkt uit het Landelijk Verdachtenbeeld 2009 dat een kleine 30 procent van alle verdachten in de leeftijd van 15 tot 23 jaar valt. Maar de Leidse hoogleraar forensische psychiatrie Theo Doreleijers noemt dat ‘misleidend’. Volgens hem worden de daden vooral gepleegd door ‘jeugdige hersenen’. Hij wijst er op dat de jeugdcriminaliteit bovendien daalt.

Ook was er veel kritiek op het kabinetsvoornemen om 16- en 17-jarigen in dit nieuwe strafrecht te betrekken. “Wat we in ieder geval niet moeten doen is de 16- en 17-jarige meenemen in dit strafrecht. Als er eenmaal een wet is die de verzwaring van straffen voor de jeugd mogelijk maakt, dan wordt die mogelijkheid vaak ook gebruikt. Dat zou jammer zijn”, betoogde professor Weijers van de Universiteit van Utrecht. Ook het Openbaar Ministerie vindt strafverzwaring voor deze groep niet nodig.

Maartje Berger (Defence for Children) stelde dat het kabinet de grenzen van het Kinderrechtenverdrag opzoekt. “De teneur van de brief is: kinderen die overlast veroorzaken horen niet op straat. Twee jaar opsluiten is niet genoeg, liefst vier jaar. En dat terwijl de hulp in justitiële jeugdinrichtingen vaak niet op orde is. Om hoeveel jongeren gaat het nou? Twee jaar jeugddetentie wordt bijna nooit opgelegd. Jaarlijks worden honderd jongeren berecht volgens het volwassenstrafrecht.”

Bovendien, zo rekende ze bezuinigend Den Haag voor, kost het 518 euro per dag om een jongere op te sluiten in een justitiële jeugdinrichting. “Dat is veel geld voor iets dat niet werkt en niet effectief is.”

Trefwoorden: , , ,

Je kan niet regaegeren op dit bericht.